Lektör

Söker du lektör till din bok? Lektörsutlåtanden finns till för både författare och förlag.
Lektör

Söker du lektör till din bok?

Med hård konkurrens i bokbranschen blir det allt vanligare att både aspirerande författare och redan utgivna författare söker stöd av lektör redan innan boken skickas till förlag, för att öka chansen att bli publicerad eller bara för att höja kvaliteten på din bok. Om du funderar på egenutgivning, eller utgivning via hybridförlag, är detta minst lika viktigt.

I ett lektörsutlåtande ger jag konstruktiv respons på allt från dramaturgi, miljöskildring, bildspråk och karaktärsbeskrivning till berättarröst, kapitelindelning och andra viktiga bitar. Vilka rubriker utlåtandet innehåller beror naturligtvis även på om det handlar om ett skönlitterärt eller facklitterärt bokmanus. När det gäller fackbok läggs ofta mer fokus på övergripande struktur, innehåll, faktakoll och liknande. Oavsett bok och genre skriver jag som lektör ett sammanfattande lektörsutlåtande på 3-6 sidor (antal sidor varierar beroende på hur mycket det finns att kommentera), men ger också löpande kommentarer i ditt bokmanus. Ibland blir kommentarerna många i början och mer sporadiska fram emot slutet, andra gånger är de mer jämnt fördelade. Jag kan också tipsa om vilka bokförlag som kan passa just din bok, om du önskar detta. Jag finns här när du behöver personligt stöd av en skicklig och förlagsutbildad lektör!

Vill du ha mer omfattande hjälp och på djupare detaljnivå, är det tal om redaktörstjänst – läs mer under tjänsten Redaktör.

Vad kostar det? Mejla ditt manus (eller en bit av det, om du inte vill mejla hela) tillsammans med uppgift om totalt antal ord – så återkommer jag inom kort med en kostnadsfri offert! Texten är självfallet bara för mina ögon. Berätta även gärna lite kort om ditt manus, till exempel genre. Jag gör alltid en prisbedömning/offert för varje nytt manus, helt enkelt för att offerten ska bli så korrekt som möjligt och för att du som kund ska veta exakt vad du har att förhålla dig till. Det går inte att dra alla manus över en kam, eftersom priset bland annat bedöms utifrån genre, språklig hantering och omfång.

Lektörsutlåtande

Även förlag kan vara i behov av en extern lektör, antingen vid urval av nya bokmanus att publicera (till exempel hos ett traditionellt förlag) eller som tjänst åt privatpersoner, via förlaget. Det senare blir aktuellt om förlaget är ett så kallat hybridförlag, där författaren delvis själv håller i manusutvecklingen i samarbete med en extern lektör eller redaktör. Genom åren har jag arbetat som lektör åt bland annat ModernistaVisto Förlag och via Type & Tell.

Rekommendationen är för det allra mesta att låta manuset genomgå en lektörsläsning, med bearbetning av handling och dramaturgi, innan språkgranskning och korrekturläsning inleds.

Välkommen med din förfrågan, så berättar jag mer!

Kontakt

Fyll i formuläret, mejla eller ring – svarar oftast snabbare via mejl. Spyglass Text tar emot uppdrag från hela Norden, men finns i Lund. Välkommen att följa Spyglass Text på Facebook, Instagram och Twitter!

Mobil

0705-41 96 66

E-post

kriss@spyglasstext.se

Adress

Spyglass Text
Södra Esplanaden 4
223 54 Lund